PROFILE OF ANIMAL PROTEIN CONSUMERS AND CHARACTERIZATION OF FISH CONSUMPTION IN A SEMIARID REGION, BRAZIL
Resumo
The present study characterizes animal protein consumers, with emphasis on fish consumption in the semiarid region of Brazil. No significant differences were observed in our analysis of the frequency of fish consumption as a function of education level (p =0.1362), with a mean consumption across all levels of 4.78±2.05 meals per month and a median of four meals per month. In the analysis of fish consumption as a function of age, gender, education level, income and product preference, in a multiple model, the most influential variable was found to be product preference (P-value = 0.00005, Durbin-Watson = 2.0594), with no statistic difference regards to age, gender, schooling or income (p = 0.6987). In semiarid´s region, there is a predominant preference for bovine, with fish being the third most consumed protein. It is essential to maintain and promote campaigns to encourage fish consumption, as well as to promote public investment in order to reduce production costs and, consequently, ensure that fish is always a readily available option for consumers. These and other actions are necessary in order to prevent the economic factor from becoming the deciding factor for consumption decisions, in the short, medium and long term.
Texto completo:
PDFReferências
BALBINO, L. C.; CORDEIRO, L. A. M.; PORFÍRIO-DA-SILVA, V.; MORAES, A.; MARTÍNEZ, G. B.; ALVARENGA, R. C.; KICHEL, A. N.; FORTANELI, R. S.; SANTOS, H. P.; FRANCHINI, J. C.; GALERANI, P. R. Evolução tecnológica e arranjos produtivos de sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta no Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, n. 10, p. 0-0, 2011.
BASHO, S. M.; BIN, M. C. Propriedades dos alimentos funcionais e seu papel na prevenção e controle da hipertensão e diabetes. Interbio, v. 4, n. 1, p. 48-58, 2010.
Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. (2015). Boletim estatístico de pesca e aquicultura do Brasil 2013 (Brazilian statistical bulletin of fisheries and aquaculture). Brasília: República Federativa do Brasil.
CARVALHO, T. B. D.; ZEN, S. D.; RAIMUNDO, L. M. B.; BEDUSCHI, G.; RODRIGUES, R. M. (2008). Uma análise da elasticidade-renda de proteína animal no Brasil. In: 46th Congress, July 20-23, 2008, Rio Branco, Acre, Brasil. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural (SOBER), 2008.
COELHO, A. C. S.; JUNIOR, C. H. F.; SOUSA, K. N. S. FATORES QUE INFLUENCIAM A COMPRA DE PEIXES POR CLASSE SOCIAL NO MUNICÍPIO DE SANTARÉM-PA. Revista Agroecossistemas, v. 9, n. 1, p. 62-83, 2017.
DEVADAWSON, C.; JAYASINGHE, C.; SIVAKANESAN, R. Socio-demographic factors and fish-eating trends in eastern community, Sri Lanka. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, v. 3, n. 5, p. 423-9, 2015.
FAO. 2017. Fishery and Aquaculture Statistics. Global capture production. In: FAO fisheries and Aquaculture Department. Rome. Updated 2017. (www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstatj/en). Accessed on 11/11/2017.
GONÇALVES, A. A.; PASSOS, M. G.; BIEDRZYCKI, A. Tendência do consumo de pescado na cidade de Porto Alegre: um estudo através de análise de correspondência. Estudos tecnológicos, v. 4, n. 1, p. 21-36, 2008.
Instituto de Economia Agrícola. Produção Animal: Estado de São Paulo e Brasil, 2005 a 2014. Análise e Indicadores do Agronegócio, v. 11, n. 3. 2016.
McCLENACHAN, L.; DISSANAYAKE, S.; CHEN, X. Fair trade fish: consumer support for broader seafood sustainability. Fish and fisheries, v. 17, n. 3, p. 825-838, 2016.
MELO, J. F. B.; SANTOS, A. S.; DAMASCENO, A. A. Comercialização e perfil do consumidor da carne de peixe na região do semiárido de Juazeiro (BA) e Petrolina (PE). Informações Econômicas, São Paulo, v. 41, n. 12, 2011.
MENDES, P.P. Estatística aplicada à aquicultura. Recife: Bagaço, v. 1, p. 265, 1999..
O’QUINN, T. G.; LEGAKO, J. F.; BROOKS, J. C.; MILLER, M. F. Evaluation of the contribution of tenderness, juiciness, and flavor to the overall consumer beef eating experience. Translational Animal Science, v. 2, n. 1, p. 26-36, 2018.
PEREIRA, M. P.; TELLES, E. O.; DIAS, R. A.; BALIAN, S.D.C. Descrição do sistema agroindustrial brasileiro de pescado. Informações Econômicas, v. 40, n. 3, p. 53-61, 2010.
RIBEIRO-NETO, T. F.; DA SILVA, A. H. G.; GUIMARÃES, I. M.; GOMES, M. V. T. Piscicultura familiar extensiva no baixo São Francisco, estado de Sergipe, Brasil/Extensive fish farming in Lower São Francisco River Basin in Sergipe State, Brazil. Acta of Fisheries and Aquatic Resources, v. 4, n. 1, p. 62-69, 2016.
RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A.; ALVES, A.; ROSA, D.; TORATI, L.; SANTOS, V. Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2013.
SALTON, J. C.; MERCANTE, F.; TOMAZI, M.; ZANATTA, J. A.; CONCENÇO, G.; SILVA, W. M.; RETORE, M. Integrated crop-livestock system in tropical Brazil: Toward a sustainable production system. Agriculture, Ecosystems & Environment, v. 190, p. 70-79, 2014.
SARTORI, A. G. O.; AMANCIO, R. D. Pescado: importância nutricional e consumo no Brasil. Segurança alimentar e nutricional, v. 19, n. 2, p. 83-93, 2012.
SILVA, J. C. D.; DELARIVA, R. L.; BONATO, K. O. Food-resource partitioning among fish species from a first-order stream in northwestern Paraná, Brazil. Neotropical Ichthyology, v. 10, n. 2, p. 389-399, 2012
TAVARES, G. C.; AQUINO, R. M. A.; PALHARES, M. M.; SANTOS, R. R. D.; BONFIM, L. M.; TEIXEIRA, L. V. Perfil do consumo de pescado na cidade de Belo Horizonte, MG. B. Indústr. anim.[S. l.], v. 70, n. 3, p. 230-236, 2013.
VERBEKE, W.; VACKIER, I. Individual determinants of fish consumption: application of the theory of planned behaviour. Appetite, v. 44, n. 1, p. 67-82, 2005.
VERBEKE, W.; VERMEIR, I.; BRUNSØ, K. Consumer evaluation of fish quality as basis for fish market segmentation. Food quality and preference, v. 18, n. 4, p. 651-661, 2007.
ZAR, J. H. Biostatistical analysis: Pearson new international edition. Pearson Higher Ed, 2013 .944p.
DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v22i1.2748
Apontamentos
- Não há apontamentos.